Alla inlägg under mars 2011

Av LM - 23 mars 2011 23:30

Dag 13

Vilodag - nähä! Inbilla dig ingenting. Efter första veckan så finns det inga vilodagar längre. Inrikta dig på att träna något varje dag resten av ditt liv. Är det inte fysisk träning så är det mental träning eller taktisk planering. Det kan förstås vara tävling också! Just idag ska du upprepa samma träning som igår. Identiskt upplägg men om vädret är riktigt dåligt så stanna ute i 10 minuter längre. Detta gäller från och med nu. Alltså vid dåligt väder, 10 minuter längre pass.


Idag måste jag väl ändå följa programmet. Så tänkte jag initialt. Men jag tror vårtröttheten slog till i samband med vårdagjämningen. På eftermiddagen var jag outsägligt trött. När jag kom hem ville jag inget annat än att lägga mig och sova. Men jag drog på mig ett par jeans, en tröja och min röda Adidasjacka, snörde på mig ett par gamla New Balance, drog en buff över öronen och tog trapporna (minsann!) ner och tog en promenad på 30 minuter. Som tur var sken solen och det var flera plusgrader än det varit på ett halvår, så jag slapp ranta ett varv till runt kvarteret. Tog trapporna (jo, faktiskt!) upp till lägenheten. Märkligt nog inte ett dugg piggare, utan lika outsägligt trött. Men aningens nöjd med att jag faktiskt kom ut på en promenad i alla fall.


Igår gick jag förresten till och från jobbet två gånger, eftersom jag var hos tandläkaren på eftermiddagen - kanske kan det få kvalifciera för den dagens 35 minuterspass?


Idag var också sista dagen på pencillinkuren. Om tre veckor görs den tredje och slutliga rotfyllningen.

Av LM - 22 mars 2011 23:15

Dag 12

Lite kvällsträning efter jobbet. Stick ut och växla mellan promenad och jogg i 35 minuter. Kör ungefär 10 minuter promenad och 5 minuters jogg i intervaller. Gå i alla uppförsbackar.


Hur ska man hinna med ett sådant här tufft och späckat träningsschema samtidigt som man lever ett rikt socialt liv, det undrar jag nu. Det närmsta kvällsträning jag kom i dag var att jag gick 200 meter till Bishops arms där jag och en bästis åt stadig middag och pratade om våra ålderskrämpor. Nattliga svettningar. Sömnproblem. Åldersfläckar. Sprött hår. Taskigt närseende. Impotenta män. Värkande höfter.


Sedan promenerade jag hem. Men det gör jag ju varje dag, och inte tar det några 35 minuter inte. Och inte en enda uppförsbacke.

Av LM - 21 mars 2011 22:45

Dag 11

Se dr, första veckan redan avklarad. Det gick ju galant. Du har inte bara börjat ett träningsprogram utan även infört några livsstilsförändringar. Fortsätt med dem. Ät en rejäl frukost. Gå till jobbet. Berätta för alla arbetskamrater att du om två månader kommer springa 10 kilometer på 70 minuter. En det fattar inte vad det betyder men förklara då att det innebär att springa hela sträckan i kontrollerad fart utan gåpauser. Det är viktigt att du inte uttalar några reservationer av typen "såvida jag inte blir sjuk". Från och med nu så ska du alltid slå bort sådana tankar. De är destruktiva och påverkar ditt undermedvetna till att prestera sämre än vad du har kapacitet för.


Det där sista är så bra sagt att jag nästan gråter. Tänk ändå att det ska behövas så mycket kraft för att försöka att verkligen tro på det och tänka så. Jag vill, jag ska, jag kan. Jag är inte rädd.


Men det där med berätta för jobbarkompisar. Nej. Jag står inte på sådan fot med dem. Istället skriver jag den här bloggen. Och berättar genom den för mina löparvänner följande:


- Om två månader ska jag springa 10 km på 70 minuter. Det innebär att jag kommer att springa i hög fart hela vägen utan att stanna. Så nu vet ni det.


 


Jag har bestämt att jag ska gör den där milen på sub 70 på löparbana. För att otpimera mina goda förutsättningar, och för att ha något att se fram emot, ska jag be någon löpare och god vän att vara farthållare åt mig. Någon som springer på andrabanan, en axel framför mig. De första 15 varven ska gå på 2:45 - 2:47 och de sista tio varven på 2:50 - 2:52. Utom det sista - för det kommer att gå på 2:38.


Bara så ni vet.


Av LM - 20 mars 2011 19:15

Dag 10

Söndag är som regel långpassdag. Börja med att äta samma frukost som igår. På med träningskläder eller åtminstone bra skor som man kan springa lite i . Dra ut på långpromenad. Gå varsomhelst i två timmar. Efter det så joggar du lätt i 5 minuter, sedan promenad i 5 minuter, 5 minuters jogg igen, sedan avsluta med 5 minuters promena. Bra nu har du satt två grundbultar i din löparkarriär - 1) du har varit ute dubbla tiden, 140 minuter, mot ditt mål på 70 minuter och du har genomfört ett pass med negativ split, alltså att du ökade istället för att tappa på slutet. Det är utmärkande för alla framgångsrika idrottsmän att de förmår öka på slutet.


Har det inte spruckit de första nio dagarna, så spricker det idag.

Sover till klockan tio på förmiddagen, som en stock. Äter en lätt och snabb frukost (en tallrik fil) och drar sedan på mig åtminstone bra skor, jeans och tröja och - nej, ger mig inte ut på långpromenad, utan till festlokalen för att städa. Plocka undan och packa ner allt. Bära bort all tomflaskor. Torka alla bord och stolar. Fälla ihop alla bord. Bära alla bord och stolar och stapla längs väggarna. Slänga sopor. Sopa golv. Våttorka golv. Diska upp det jag använt, som ett par blomvaser, kafferbryggaren, termos och någon skål. Torka av i pentryt. Bära tillbaka resten till lägenheten. Väl där panikkokade jag kaffe (kaffetörsten var stor!) och bredde mig ett par smörgåsar med en bit överbliven brieost.


Sedan satt jag i soffan och följde säsongens sista skidsporthelg. Solen strålande utanför fönstret. Klockan blev kväll. Sandviken vann bandy-SM. Och jag var trött i fötterna.

Av LM - 19 mars 2011 22:00

Dag 9

Träningsläger som sagt var. Gå upp tidigt (alltså före 10:00) ät en rejäl frukost, så mycket som du orkar, håll inte igen alls. Ät rejäl mat som mättar som gröt, müsli, ägg, smörgåsar. Va sa du? Du har några viktiga ärenden att uträtta och behöver åka och handla. Bra, för det ingår i träningen.

Börja med att gå ut och promenera i 20 minuter och fundera på vad du måste göra under dagen. Alla har tid med 20 minuters promenad. Ta för vana att planeringe alltid kräver promenad. Efter promenaden kan du uträtta dina ärenden men här är två regler som gäller från och med nu. Om du ska ta buss, tunnelbana, pendeltåg så måste du gå förbi din närmsta station till nästa och också alltid kliva av en station före den du brukar på vägen hem. Om du tar bilen till shoppingcenter, gym och snt så ska du alltid parkera på den ruta som ligger allra längst bort från entrén. Att istället leta efter en plats så nära som möjligt är en vana som sitter väldigt djupts, så här måste du anstränga dig ordentligt. Sätt gärna en postit-lapp på backspegeln för att komma ihåg.


Men inte hann jag med den där 20 minuters promenaden inte. Det var fullt pådrag med frukost, kvittera ut nyckeln till hyrlokalen, fälla upp bord och bära dem och stolar runt i lokalen, hämta kasse efter kasse med läsk och juice, serpentiner, ballonger, servetter, labyrintspel, godis, chips och gud vet vad. Duscha, sminka sig, fixa håret, ta emot cateringmaten, duka, byta till finstassen, ta emot gäster, prata, kramas, öppna presenter, bli underhållen, prata ännu mera, sjunga lite, tacka och krama och sedan ett par timmar av att bära bort alla tomburkar och glas och skräp ifrån borden. Plocka undan det som var kvar av maten, torka av bord, stapla tallrikar och bestick, släpa dator, högtalare, presenter och mat till lägenheten och framåt tretiden slänga sig i sängen.


 

Med värkande fötter. Jag är inte van att gå i högklackat så många timmar. Smärtan i fötterna gjorde att jag inte kunde somna. Jag gick upp och sköljde dem i kallvatten. Jag smörjde in dem. Jag lade mig upp och ner i sängen med fötterna och benen upp mot väggen. Jag masserade dem. Den lilla trötthet jag kände i fötterna förra lördagen - efter att ha stått och gått på dem i sex timmar och två och en halv mil var absolut ingenting med den här nattens plågor. Till slut somnade jag i ren och skär utmattning.


Och tjugo minuters promenad hade jag uppenbarligen prioriterat bort.

Av LM - 18 mars 2011 21:45

Dag 8

Mental träning igen. Nu ska du fundera över bergreppet helg. Helg betyder träningsläger. Du kommer från och med nu alltid att betrakta helg som ett träningsläger du är anmäld till. Hittar du på något anna på helgen så skolkar du alltså från träningslägret. Notera att det här gäller för resten av livet och att det är tillåtet att skolka - eter att du fyllt 51!


Det känns som jag hamnat en vecka snett i det här träningsprogrammet. Det är den här lördagen jag ska ha min födelsedagsfest. Är det det som menas med träningsläger?


Fredagen ägnas åt ett möte på förmiddagen på jobbet och sedan bilen till Systembolaget där jag får lite träning av att lyfta in 100 burkar och flaskor och sedan tillbaka för att jobba några timmar igen.


Tänker att jag ska hinna promenera på lördag förmiddag, eftersom jag har tjuvkikat i träningsprogrammet.

Av LM - 17 mars 2011 19:45

Dag 7

Mental träning. 10 km är egentligen inte så farligt. Det är inte mer än 3-5 tunnelbanestationer. På en idrottsplats är det 25 varv på löparbanan. Ta fram en karta, t. ex. Eniros på internet, centrera där du bor och zooma ut så du ser en mil i alla riktningar. Kolla upp vilka ställen som ligger där. Förmodligen är det shoppingcenter och liknande. Tänk att om några veckor kommer du att kunna springa dit istället för att ta bilen. Visst blir du stolt över dig själv av den tanken!


Jag följer programmet och sitter vid Eniros kartor på datorn. En mil, fågelvägen, tar mig till Nacka, Hässelby, Sollentuna, Danderyd, Lidingö, Färingsö, Farsta och Globen. Väldigt långt. Även om jag mäter upp gång- och cykelvägar, som man skulle kunna springa på, kommer jag till Kista, Vällingby, Hjorthagen och Enebyberg. Vad jag nu skulle där att göra?


Inte lär jag någonsin springa en mil till ett shoppingcenter. För det första är inte shopping min favorithobby och för det andra - hur skulle jag få med mig allt hem, om jag verkligen handlade?


Men i sommar, när jag bor i mitt hus i Roslagen - då skulle jag kunna springa till havet. Allt man behöver bära på då är en flaska vatten, ett par bullar, baddräkt och en handduk. Det ryms lätt i min fina röda löparryggsäck.

Av LM - 16 mars 2011 19:45

Dag 6

Vad bra. Du vill verkligen springa milen på 70 minuter, kanske till och med på 69:59! Grattis! Sug på den känslan under dagen, ta det lugnt och ät något gott på kvällen.


69:59 - ah, det låter så mycket mer förföriskt lockande än "milen på sjuttio". Jag minns mitt bästa år, 1996. Då hade jag en träningskompis, som inte heller har lyckats bräcka det året än, som var tio år yngre och tio kilo lättare än jag. Hennes dröm var 60 minuter. Visserligen var både hon och jag överens om att det alltid är bra att springa på 60 minuter - alldeles oavsett om man skulle råka komma just 10 km på den tiden eller ej. Men nog var det hennes livs höjdpunkt när hon fick tiden 59:56 i Midnattsloppet! Själv fick jag 71 minuter - en dryg minut ifrån den totala lyckan.

Ovido - Quiz & Flashcards